Ministrul Sănătății Nelu Tătaru: “Trebuie să ne obişnuim să convieţuim cu acest virus, cel puţin un an, doi”
Ministrul Sănătății a făcut declarații seara trecută susținând că au început testele la nivel de țară care vor arăta gradul de imunizare a populaţiei la infecţia cu SARS-CoV-2, urmând ca rezultatele acestora să vină în toamnă.
Există posibilitatea, de asemenea, să se vadă și ”un eventual val doi” de infectări cu noul coronavirus.
“A început acel test de seroprevalenţă şi au început recoltările de la diverse laboratoare din judeţe şi continuă această recoltare. În acest moment a scăzut ritmul, pentru că trebuie să gestionăm o a doua cocoaşă a primului val pandemic, dar acel test merge în continuare. Rezultatele vor veni la începutul lunii septembrie”, a precizat Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: “Trebuie să ne obişnuim să convieţuim cu acest virus, cel puţin un an, doi”
“Trebuie să ne obişnuim să convieţuim cu acest virus, cel puţin un an, doi. Orice pandemie ne-a dat această experienţă, dar acesta este anul cel mai important şi în virtutea faptului că ne vom obişnui cu acest virus şi în speranţa unui vaccin anul viitor, şi în contextul în care toţi, chiar dacă e ceva nevăzut, am început să ne obişnuim”, mai transmite oficialul, potrivit stirileprotv.ro.
Totodată, în zilele ce vor urma, autoritățile vor lua o serie de măsuri pentru toată țara prin care să limiteze răspândirea cu noul coronavirus.
Propunerilor vor fi transpuse ”într-o hotărâre de guvern, care se referă la nişte indicaţii sau restricţii care vor fi aplicate de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă acolo unde se impun şi acolo unde într-adevăr avem focare în desfăşurare”.
Ce arată documentul prin care masca de protecție devine obligatorie
HOTĂRÂRE, nr. 37 din 28.07.2020
Art. 1
(1) Se propune instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.
(2) Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.
(3) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1) următoarele categorii de persoane:
a) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută;
b) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Art. 2
(1) Se propune interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 2300 – 0600.
(2) În afara intervalului menționat la alin. (1), operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.
Art. 3
Se propune interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 2300 – 0600.
Art. 4
Se propune modificarea excepției de la regulile distanțare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate și a celor amenajate, în sensul în care distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).
Art.5
Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.